Goed nieuws voor auteurs: de uitleen van e-books door openbare bibliotheken valt onder hetzelfde recht als papieren boeken. Dat betekent dat er per uitgeleende kopie net als bij gewone boeken auteursrechten over moeten worden betaald.

Dat heeft het Europese Hof van Justitie donderdag in Luxemburg bepaald in een zaak die de Vereniging Openbare Bibliotheken (VOB) in Nederland had aangespannen.

De rechtbank in Den Haag had het Europese Hof om raad gevraagd omdat het uitlenen van digitale boeken door openbare bibliotheken nu niet onder het systeem voor traditionele boeken valt.

Om een e-book te kunnen uitlenen, moesten de openbare bibliotheken nu steeds aparte licentieovereenkomsten afsluiten met de uitgevers, zonder dat zeker is dat de auteurs worden vergoed.

Het hof zegt dat de e-books ook onder het leenrecht vallen maar onder voorwaarden. Zo mogen bibliotheken geen illegaal verkregen e-books aanbieden en mag één digitaal exemplaar van een boek niet aan meerdere personen tegelijk worden uitgeleend. De openbare bibliotheken kunnen meerdere digitale exemplaren in het assortiment opnemen, waarna er per uitlening aan de rechthebbende wordt betaald.

Commerciële verhuurpartijen moeten nog wel aparte afspraken met uitgevers over het uitlenen van e-books blijven maken.

Het Nederlands Uitgevers Verbond (NUV) vreest dat de uitspraak nog steeds voor marktverstoring kan zorgen omdat lenen van e-boeken veel goedkoper is en blijft dan aanschaffen. "We hadden het graag anders gezien", aldus een woordvoerder.

De bond, voorstander van aparte licentieafspraken per titel, is wel tevreden over de afspraak dat een individueel e-book steeds maar aan één persoon tegelijk uitgeleend kan worden.